Wist je dat we in Nederland gemiddeld 50 kilo voedsel per jaar weggooien per persoon, wat ongeveer € 150 per persoon is. (bron: www.milieucentraal.nl).
Tips om te voorkomen dat je onnodig voeding weggooit zijn:
- Een budget maken voor de
boodschappen van de week;
- Plan je maaltijden van te voren;
- Maak een boodschappenlijstje;
- Probeer 1x per week boodschappen te doen;
- Doe inspiratie op voor goedkope, lekkere en gezonde maaltijden op o.a. www.bijstandsgerechten.nl en www.budgetchef.nl;
- Kies voor eigen merk producten;
- Kook een maaltijd voor meerdere dagen. Het deel dat je overhoudt kan je invriezen of bewaren in de koelkast;
- Koop vlees in grote verpakkingen en vries het in boterhamzakjes in;
- Kijk of je vlees kan kopen bij een Islamitische slager. Vaak is het vlees daar goedkoper;
- Koop je groente en fruit op de markt;
- Aan het einde van de dag, kan je op de markt nog goedkoper groente en fruit inslaan;
- Kies groente en fruit van het seizoen;
- Houd aanbiedingen in de gaten (maar controleer of het om een echte aanbieding gaat);
- Neem zelf een plastic tas of boodschappentas mee;
- Ga alleen met volle maag boodschappen doen!
Succes!